Contact
  • Kurven er tom
Last ned Tøm
INSPIRATION

PALISADE BAY

BROOKLYN X
UPPER BAY X
JERSEY X

Visjonen bak Palisade Bay i New York er å kombinere den travle storbyen med en pittoresk lagune og skape en klimasikret kystlinje i storbyområder ved havet.

På grunn av beliggenheten ved Atlanterhavskysten er New York og de omkringliggende øyene spesielt sårbare for flom forårsaket av smeltende is ved polene. Havnivået stiger og oppvarming av sjøvann øker risikoen for orkaner i Atlanterhavet. Det er bare et spørsmål om tid før vannmassene møter New Yorks kyst.

Som et resultat av globale klimaendringer truer orkaner og stigende havnivåer mange av verdens havnebyer og er en utfordring for dagens grunnleggere.

Mot denne bakgrunnen har Latrobe-teamet og American Institute of Architects gjennomført workshops, der de presenterer forslag på hvordan en i byplanlegging kan dra nytte av stigende vannstand og samtidig berike byene i stedet for bare å beskytte dem fra vann.

Design

Forslagene bryter kysten rundt Upper Bay og byens form endres vesentlig.

Palisade bay 460

Oversvømningsområder

Konstruerte våtmarker, som ligner på naturen, skapes langs kysten ved Bayonne og Jersey i New York og ved Red Hook, Sunset Park og Gowanus Canal i Brooklyn. Disse demningsområdene fungerer som et slags biofilter, som tar opp tidevann og regnvann og forurensning i vann. Området er også tilholdssted for ulike organismer og utgjør et blikkfang og en grønn lunge for byens innbyggere.

Pirer og ramper

Pirer og ramper bygges på stylter i havet slik at strømmen kan flyte fritt under. Strukturene fungerer som buffersoner langs kysten og kan kompensere for varierende vannstand.

Øyer og holmer

New York er allerede omkranset av øyer, som Ellis Island og Liberty Island. Å skape enda flere øyer åpner for en massiv innsats for å utjevne vannstanden.

Drawings 460

Visjonærene

På invitasjon av Museum of Modern Art, NY og tilhørende PS1 Comtemporary Art Center Gallery utarbeidet fem tverrfaglig team av arkitekter, ingeniører og landskapsarkitekter forslag under åtte uker med workshops, og deretter ble forslagene utstilt.